Dugnadsgründeren

FRILUFTSMANN: Aage Rishøi er selv friluftsmann, men også dugnadspådriver som bidrar til at Sarpsborg-distriktet tilrettelegges for andres friluftsaktiviteter. 

Aage Rishøi har fortsatt gründerens kraft og pågangsmot. Sarpsborg kan takke den den ihuga 82 år gamle friluftsmannen for at ferdsel i skog og mark har blitt både mer interessant og tilgjengelig. 

 Jeg får energi av medgang og medvind i prosjektene våre, og at mange bidrar. Men det er når jeg ser folkevandringen langs bryggestien fra Glengshølen til Tjueklo og til tårnet på Appelsin-    toppen, at jeg virkelig får lyst til å fortsette, smiler Aage Rishøi. 

SARPSBORGS FOLKEHELSE 

I januar 2017 ble han kåret til årets sarping av Sarpsborg Arbeiderblad for sin utrettelige innsats for friluftslivet og folkehelsa. Aage er som en gründer som starter og gjennomfører det ene samfunnsnyttige prosjektet etter det andre. Og han har ingen planer om å gi seg med det første. 

– Vi får pengestøtte til prosjektene fra kommunen, stiftelser, enkeltpersoner og bedrifter. Jeg føler at vi selger folkehelse for hele Sarpsborg, og det er vel det som gjør at vi får så mange heiarop og klarer å realisere det vi brenner for, sier han. Samtidig benytter Aage nesten enhver anledning til å påpeke at de er en gjeng ildsjeler som sørger for dette, og at andre skal ha like mye ære som ham. Ressurspersoner, nevenyttige og ekte sarpinger som vil det aller beste for byen og distriktet. Aage Rishøi fronter og leder, i tillegg til å være både innenfor og utenfor dugnadsgjengen. Han er den typen leder som raust plasserer suksessen og de gode resultatene hos alle de andre. 

GRUNDER I 1978 

– Det kommer aldri noe inn i en lukket hånd, sier han klokt og sikter til finansieringen av de mange friluftsprosjektene i Sarpsborg. 

 Du må gi noe for å få noe, er hans livsfilosofi. Rishøi har også et godt kremmerinstinkt og forståelse for mennesker, samarbeid og resultater. Etter å ha hatt mange yrkesaktive år hos elektroinstallatør Arne Børsand, ble han gründer i installasjonsfirmaet Johansen & Rishøi Elektriske i 1979. Denne bedriften drev han sammen med Tor Johansen frem til 1991 da han startet opp Rishøi Elektriske AS. Firmaet ble solgt til Storm Elektro AS i 1997. 

Jeg lærte veldig mye forretningsmessig og kundebehandling av Arne Børsand. Han var en unik sjef, forteller Rishøi. 

Aage er født og oppvokst på Fritznerbakken, og har nå flyttet tilbake til barndommens gater i en ny leilighet. Der trives han sammen med kona Reidun.  

FRITZNERBAKKEN-GUTT 

– Da jeg vokste opp her, var Fritznerbakken, Asbjørnsen-saga og bryggeriet utkanten av Sarpsborg. Områdene på Kurland ble flittig brukt, og mine foreldre var friluftsmennesker som lærte meg å bruke, like og nyte naturen, minnes han. 

Derfor føler han ekstra stor glede av å kunne dele opplevelsene i Sarpsborgmarka med flest mulig andre. Allerede i 1969 ble lysløypekomiteen i Sarpsborgmarka startet. Aage Rishøi overtok lederrollen etter John Andersen i 1994. Den sterke dugnadsånden som sikret lysløypa i slutten av 1969 lever videre i beste velgående. På lørdagene høsten 1969 møtte 30–60 mann opp på lysløypedugnadene. Og fortsatt stiller mange villig opp for å vedlikeholde og lage nye turtraseer i Sarpsborgs randsone. 

Bryggepromenaden langs Glengshølen ble et kraftig løft for turfolket, og etter at den første delen åpnet i 2016 har det til tider vært tett trafikk. Senere ble brygga utvidet helt inn til Tjueklo, og forbundet videre med turstier i Sarpsborgmarka. Og det nye utkikkstårnet på Appelsintoppen har også bidratt til økende mengder utflukter med både grupper og enkeltpersoner i alle aldre. 

– Den store drømmen min nå er å få bygget et nytt tårn på Ravneberget fort, smiler dugnadssjefen med visjonært blikk. 

AKTIV OG SPORTY 

Det er ikke mulig å se på Aage Rishøi at han går mot 83 års alder. Med et aktivt liv har han nok ikke rukket å legge på seg så mye kroppsfett. 10 ganger manndomsprøven og det lange skirennet Marcialonga, og Birken en rekke ganger er noen av bragdene hans i godt voksen alder. 

– Da jeg vokste opp startet skiløypene omtrent ved sykehuskrysset. Borg bryggerier markerte slutten på byen og starten på marka og skogen, forteller han. 

Idrettslagene SIL, SOL og Nasjonal var sentrale i mye av det som ble skapt i marka tidligere. Nå møtes 10–12 mann to ganger i uka for å vedlikeholde og bygge videre på det som er skapt opp gjennom årene. Bedrifter som Borregaard, Dahle-gruppen, Infotjenester/Simployer og mange flere hjelper til økonomisk, og kommunen støtter det meste av ideer og prosjekter Aage Rishøi og hans gjeng måtte komme med. 

– Sarpsborg kommune får mye for krona. Det er alle oss sarpinger vi egentlig hjelper, og det får jeg masse energi av, avslutter sarpingen som står i bresjen for flere mil med merkede naturstier og løyper i distriktet.