50 prosent økning av folk i sentrum

VANDRING OG SMAKING: Regine Hansen merker stor interesse for byvandring. Her kombinerer hun byhistoriefortelling med ølsmaking og opplevelser. 

Målinger fra tellerne i sentrum viser stor økning av folk i sentrum. For isarpsborg handler byutvikling mye om å skape aktiviteter som appellerer til både innbyggere og turister. 

De siste årene har de ansatte i isarpsborg stått på sent og tidlig for å hjelpe en rekke aktører med å skape aktivitet i Sarpsborg. Jæger er nå inne i sitt andre år som daglig leder i byselskapet som fikk sin nåværende form i 2014. Røttene går lenger tilbake i tid gjennom destinasjonsselskapet Visit Sarpsborg. Det er Sarpsborg kommune, sammen med næringslivet som er aksjonærer i selskapet. Som både byselskap og destinasjonsselskap skal isarpsborg være en arena hvor Sarpsborg kommune, handelsnæringen og øvrig næringsliv, kultur- og idrettsliv er sterkt representert og medvirkende. 

– Vi skal være med på å videreutvikle Sarpsborg som en enda mer levende og attraktiv by. Overordnet mål er å jobbe for at Sarpsborg skal være et godt sted å bo, jobbe og besøke, forteller hun. 

BILLETTSALG OG DNT 

Den siste tiden har de ansatte jobbet med stort julemarked i Kulås, nyttårsfest på torget, julehusguidingkjærlighetsuka, og byvandring. Det er viktig å bidra til arrangementer som gir økt besøk og omsetning i sentrum. Frem mot våren og sommeren trappes aktiviteten opp, og når folk ferdes utendørs syder Sarpsborg av liv og aktiviteter. Isarpsborg støtter og hjelper mange av arrangørene, i tillegg til at de har egne arrangementer og aktiviteter. 

– Nå skal vi også starte med billettsalg her på kontoret på torget igjen. Da kan vi hjelpe dem som ikke kan eller ønsker å handle billetter til arrangementer i Sarpsborg på nett, forteller hun. 

Sarpsborgkortet har også blitt et populært og praktisk kort som mange bruker som gaver. Det er en trygg og enkel betalingsmåte som brukes i butikker, restauranter og til billettkjøp i Sarpsborg. Kortet kan lades opp med ønsket beløp, og kan kjøpes hos isarpsborg. 

Reiselivsdelen av isarpsborg er tett knyttet til samarbeid med andre destinasjonsselskaper i Østfold/Viken. I tillegg fungerer kontoret som senter for Den Norske Turistforening, for DNT Nedre Glomma. DNT har dessuten sin egen turisthytte i Sarpsborg, den ganske nye Østtorphytta. 

50 PROSENT ØKNING 

Bente Kjenstad Jæger forteller at isarpsborg nå har målinger på besøkende i sentrum. Statistikken fra tellerne viser at økningen av mennesker i sentrum er på hele 50 prosent fra 2018 til 2019. Tellerne er etablert på forskjellige steder i sentrumsområdene, og er et nyttig verktøy i arbeidet med byutvikling og å utvikle handelsnæringen i sentrum. Man kan også finne ut hvilke arrangementer som trekker flest folk. Julegateåpningen, Hallo-Venn og den store nyttårsfesten på torget er noen av arrangementene som samlet mye folk i sentrumsgatene. 

«TURIST I EGEN BY» 

Visit Fredrikstad & Hvaler og isarpsborg har et Nedre Glomma Region prosjekt hvor vi blant annet skal gjenta suksessen fra i fjor med å arrangere Turist i egen by i samarbeid med Østfold kollektivtrafikk. 

«Turist i egen By» er et konsept som arrangeres i mange norske byer. Formålet er først og fremt at innbyggerne skal bli kjent med byen og regionen og alt som skjer og å markere starten på den travle sommersesongen. 

10.000 mennesker opplevde arrangementet vårt i 2019 og den 25. april trår vi til igjen og vi gleder oss. Denne dagen blir det gratis buss, båt, vandringer og inngang på Østfoldmuseene samt mange gode tilbud. 

Snart kommer mer informasjon om dette på nettsiden vår og i avisene, sier hun. 

BYVANDRING 

Regine Hansen utvikler stadig byvandringstilbudet, med god respons fra publikum. 

– Ølsmaking eller vinsmaking med byhistoriefortelling på byvandring er populært. Vi har en spennende historie og vi følger byens utvikling gjennom tidene, med ekstra fokus på skjenking, forteller Regine Hansen. 

Byvandring kan spesialtilpasset og selges til grupper, som f.eks. vennegjenger, bedrifter eller andre. 

For informasjon om hva som skjer: www.isarpsborg.com

Ansatte isarpsborg:

Bente Kjenstad Jæger 

Regine Hansen 

Madeleine Bjerk Heimland 

Caroline Pettersen 

Anna-Boel AndersenDNT