Kvinner med sans for smakssansene

DAMER OG ØL: Hanne Egenæss Wiig (t.v), Hege Ramseng og Stina Kildedal-Johannessen står i bresjen for arrangementet «damer & øl» på Svaleskiva. 

Borg Bryggerier samlet i februar 55 damer i sitt representasjonslokale Svaleskiva for å gi et historisk blikk på ølbrygging. Både som ernæring og nytelse har øl i ulike varianter preget lokalhistorien.  

Det var damene som startet det hele. For 8.000 år siden var det kvinnene som startet med å brygge øl i gamle Mesopotamia og Egypt. Korn var den viktige råvaren, og brød og øl ble fremstilt av samme base, forteller Hanne Egenæss Wiig. Som både styremedlem og aksjonær i Hansa Borg Bryggerier delte hun stolt kunnskap om ølets historie med 55 damer. Opplevelsen var akkompagnert av litt mat og ulike smaksprøver fra noe av det vårt lokale stolte bryggeri har å by på. En slags damenes aften hvor målet var å sette ølbrygging og øl som nytelsesdrikk i perspektiv. Damene er nemlig kraftig på fremmarsj som ølkjennere. Det kvinner for tusenvis av år siden brygget som nærings- og tørstedrikk, har nå blitt til en kulinarisk opplevelse for mange. 

EKTESKAPSKRAV 

Øl har eksistert nesten like lenge som mennesket. Drikken har blitt opplevd som både feminin og hellig, og den har blitt forbudt av myndigheter. Da korndyrkingen spredte seg i verden, gjorde ølbryggingen det samme. Det som i dag er en lettflytende drikk som ofte fortæres kald, var en gang en grøtete masse som ble drukket med sugerør for å unngå bunnfallet. Det første ølet ble fremstilt av knust og gjæret brød. I dag brygges øl etter tradisjonelle resepter, erfaring og moderne industrielle metoder, men også i småskala i de tusen hjem. 

Hege Ramseng fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen har holdt rundt 30 «damer & øl»-arrangementer, og nå var turen kommet til Borg Bryggerier i Sarpsborg. Sammen med Stina Kildedal-Johannessen og Hanne Egenæss Wiig ville hun pirre både det sosiale og kunnskapstørsten hos de forventningsfulle damene. Svaleskiva er mye brukt for tilstelninger og møter for byens bedrifter, foreninger og lag, men denne gangen altså med kvinnene i fokus. 

– Vi har sett en økende interesse for slike arrangementer rundt i hele landet, og det er mange smake- og omvisningskvelder rundt om i bryggeriene. Vi ser at kvinner er ekstra nysgjerrige og vil lære mer om øl, forteller Ramseng. 

– Det var også en tid da damer ikke ble gift hvis de ikke kunne brygge øl, repliserer Egenæss Wiig med et stort smil. 

RÅVARE: Her sitter Toralf Hvidsten i Østfoldkorn og tresker bygg på sin gård på Årum. Kornet blir råvare til Borg Bryggerier. 

LOKALT KORN 

Borg Bryggerier skiller seg ut blant de større norske bryggeriene, ved at man i 2017 gikk over til å brygge alt øl på norsk korn. I tillegg er det etablert en serie med spesialøl. Denne endringen styrker merkevaren, og storsatsingen gjør Borg unike i Norge. 

Gjennom samarbeid med Østfoldkorn får seks lokale bønder levere byggkorn. Ulike spesialøl, som blant annet i anledning 1000-årsjubileet i Sarpsborg i 2016, er brygget lokalt på lokalt korn. Satsingen er bærekraftig for både landbruket i Østfold og Borg Bryggerier. 

– Vi merker at interessen for øl som nytelsesdrikk, ikke alkoholdrikk, er økende. Og folk liker i tillegg at produsenter av næringsmidler benytter lokale og kortreiste råvarer, forteller leder av kommunikasjon og bærekraft i Hansa Borg Bryggerier, Stina Kildedal-Johannessen. 

Daglig leder Toralf Hvidsten i Østfoldkorn er selv en av kornbøndene som leverer bygg som råstoff til Borg-øl. Når han sitter på traktoren og tresker på gården på Årum, smiler han fornøyd over prosjektets samlende kraft og produksjonen i en av regionens hjørne- stensbedrifter med lang historie og viktige arbeidsplasser.

RÅVARER: Korn er en viktig ingrediens og råvare til øl. 

FAKTA 

  • Borg Bryggerier var først i nyere tid til å brygge norsk øl på norsk korn, da de i 2014 lanserte Østlandets Gull. 
  • Gjennom Østfoldkorn leverer kornbønder fra Østfold totalt 800 tonn byggkorn til ølproduksjonen ved Borg Bryggerier. 
  • Østfoldkorn SA er eid av ca. 500 av Østfolds bønder. 
  • Kornbøndene som leverer for malting til øl går gjennom et strengt regime rundt matsikkerhet og krav til rutiner. 
  • Østfoldkorn SA er en av landets største aktører i kornbransjen i Norge.