Nyrestaurert kulturhus åpner i april

Nyrestaurert kulturhus åpner i april 

Sarpsborg scene nærmer seg nyåpning med orkestergrav og mange store kulturhusforbedringer. Utvendig vil bygningen få preg som minner om den originale versjonen fra 1933. 

Nå gleder vi oss til den store gjenåpningskonserten 17. april. Vi forsøker å ta historien tilbake i fasaden, samtidig som vi får masse forbedringer innendørs. Allerede ved inngangen vil folk se dette når de møter de ny kraftige eikedørene, smiler daglig leder Halvor Titlestad. 

FRA FOLKETS HUS 

Lederen for byens kulturhus tiltrådte jobben som prosjektleder for Sarpsborg scene før forrige ombygging i 2015. Driften de siste årene har vist at det er liv laga for kulturhuset, uten at det går ut over andre aktører i byen.  

Sarpinger og besøkende fått oppleve et rikt og omfangsrikt kulturelt program i den store salen. Byens politikere har senere bevilget de nødvendige pengene for å videreutvikle Sarpsborg scene til et kulturhus med enda flere muligheter. Den nye orkestergraven, forbedringer og nye tekniske fasiliteter, vil gjøre at Sarpsborg kan tiltrekke seg utøvere som tidligere var vanskelig. 

I 2010 overtok kommunen det gamle Folkets Hus. Med den siste restaureringen nå, fremstår Sarpsborg scene som et mer komplett kulturhus. Både profesjonelle aktører og lokale amatører kan glede seg til masse fremtidig kulturell boltring i et moderne anlegg. 

RESTAURERER:  Eivind Ole Olsen (t.v.), Jon Karlsen, Sara Norlin og Halvor Titlestad, Jon Karlsen må foreløpig ha verneutstyr på seg når de oppholder seg i storsalen på Sarpsborg scene, men 16. april er den gjenåpning med finstasen på. 

STYRKER ORGANISASJONEN 

Laget Titlestad har ledet til nå, er nylig også forsterket med produsenten Sara Norlin, som også skal jobbe med markedsføring av byens kulturelle storstue. 

– Når dette er ferdig kan vi ha store scenografielementer her, og 50–70 musikere i orkestergrava. Scenen kan også utvides. Det betyr at vi kan få spennende eksterne gjester hit, som blant annet Riksteatret, forteller Sara Norlin. 

Det som opprinnelig ble laget i funksjonalistisk stil med den kjente Sarpsborg-arkitekten Arne Pedersens penn, er nå modernisert av arkitekt Morten Andersen fra arkitektkontoret ArkamaTitlestad og Norlin mener at Sarpsborg nå får et kulturhus som også tar godt vare på historien til bygningen som har vært åsted for de store hendelsene i Sarpsborg gjennom store deler av 1900-tallet. 

17. APRIL

Også teknisk ansvarlig, Jon Karlsen, strutter av humør over å få kunne bidra og være med å gjøre masse tekniske forbedringer på Sarpsborg scene. Akustikken og teknisk utstyr skal sørge for at Sarpsborg for fremtiden får oppleve kulturarrangementer av høy kvalitet i et kulturhus av god kvalitet. Dette vil understøtte både lokalt kulturliv og Sarpsborg som kulturby. 

Fredag 17. april åpner nye Sarpsborg scene med festkonsert, som allerede er utsolgt. Da har huset holdt stengt i over ett år, og mange har gledet seg til gjenåpningen. Det Norske Blåseensemble under ledelse av Per Kristian Skalstad er først til å teste ut akustikk og publikum. De skal akkompagnere en lang rekke solister innenfor både opera- og musikalsjangeren. 

Opera Østfold, ved produsent Fredrik Akselberg står som kunstnerisk ansvarlig for den første operadelen av festkonserten. Vår lokale produsent og artist Philip Bøckmann produserer musikaldelen. Titlestad & co. Lover en uforglemmelig og historisk aften for både sarpinger, Sarpsborg scene, de medvirkende på scenen og de ansatte. 

– Selv om dette er en byggeplass nå, så bytter vi snart ut håndverkere med publikum. Det ferdig ombygde Sarpsborg scene blir så godt som et nytt kulturhus for Sarpsborg, avslutter Titlestad