Slottet i skogen

ROSESLOTTET: Jon-Are Klemsdal på Roseslottet sammen med kunstnerisk ansvarlige og brødre Vebjørn og Eimund Sand. Lørdag 13. juni åpner Roseslottet for publikum. (Foto: Paal Alme) 

Etter 15 år med bratt karriere i XXL-systemet, klatret sarpingen Jon-Are Klemsdal over til kunstnerbrødrene Sand og det storslåtte kunstprosjektet Roseslottet. 

 – Jon-Are er en drøm å jobbe med. Vi gjør noe som aldri har vært gjort tidligere, og det er helt avgjørende for suksessen at alle ledd i organisasjonen er fylt med de beste folkene. Å være driftssjef for et så komplekst prosjekt som Roseslottet, med uforutsette utfordringer hele tiden, krever et helt spesielt menneske. Jon-Are har en unik kombinasjon av høy profesjonalitet, autoritet, er løsningsorientert, har gjennomgående lagånd,  han har ro, rettferdighetssans og menneskelig varme. Og ikke minst har Jon- Are et veldig godt humør. – Vebjørn Sand 

 – Jeg møtte Vebjørn Sand for et snaut år siden, og da traff Roseslottet meg på alle punkter. Derfor takket jeg ja til jobben som driftssjef, sier Jon-Are Klemsdal.Sarpsborg-bedriften Vigres har i mange år fungert som økonomisk rådgiver for den kjente kunstmaleren Vebjørn Sand. Daglig leder Thor Anders Hansen og gründer/hovedeier John Vigre spleiset kontakt mellom Klemsdal og Sand-familien, som kjapt fant tonen. Nå er det innspurt for den spektakulære kunstinstallasjonen ved Holmenkollen.

Sarpingen Jon-Are Klemsdal gleder seg enormt til åpning av det som skal bli et av hovedstadens største attraksjoner.

ÅPNER 13. JUNI 

Lørdag 13. juni åpner Roseslottet offisielt – og man kan kjøpe billetter på www.roseslottet.no. På nettsiden og Facebook kan man likevel oppleve en liten forsmak eller appetittvekker på stedet der kunst møter mennesker, historie, samtid og frihet.
8.mai var det 75 år siden Norge fikk tilbake friheten. Roseslottet 2020 minner oss med kraftfulle virkemidler og imponerende fysiske kunstinstallasjoner om at vi ikke kan ta frihet og demokrati for gitt. Nå kan du snart du oppleve og kjenne på frihetsfølelsen i det nye 50-millionersanlegget ved Holmenkollen.

Brødrene Eimund og Vebjørn Sand står i spissen for Roseslottet, og har de siste årene satset masse tid og penger på å realisere store ambisjoner og visjonære tanker som vil synes og høres langt utover landegrensene. 

KRIGSMINNER: Vebjørn Sand har malt og stiller ut storformat-malerier og portretter fra krigens dager. (Foto: Svein A. Halvorsen)     

TREKKER FREM HELTER

Roseslottet er nemlig ikke bare en kunstutstilling og et pedagogisk prosjekt. Gjennom Roseslottet kan du få innblikk og innsikt i tankesettet til landets mange usynlige helter fra krigens dager. Samtidig gir de enorme kunstinstallasjonene og maleriene deg en forsterket tilstedeværelse og forståelse litt utenfor tid og rom.

Prosjektets bakgrunn og åpningen av Roseslottet i 2020 er ikke tilfeldig valgt, ved at det nå er 75 år siden Norge ble angrepet av tyskerne, og 80 år siden frigjøringen i 1945. Historien fortelles uten å verken demonisere eller glorifisere. Individets valg, som står sentralt i hele fortellingen, er våren 2020 vesentlig mer aktualisert enn på mange tiår. De grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme kan bli utfordret på nye måter. 

– For meg er det fantastisk å kunne jobbe med så kreative og entusiastiske mennesker. Den store overraskelsen er evnene Vebjørn og Eimund Sand viser ved å ha mange baller i lufta samtidig. Dessuten har de stor kunnskap om det å skape opplevelser for publikum. Oppstarten blir noe mer begrenset enn vi planla før koronaen, men til høsten blir det nok full fart på alle måter, smiler han. 

GEOMETRI OG MUSIKK 

Roseslottet skal formidle både kjente og mindre kjente sider ved okkupasjonen, lidelser, individer, hverdagsliv, drama og motstandskamp. Roseslottet er en installasjon og et opplevelsessted som snart åpner for publikum. Innbyggere og turister kan glede seg til en ny attraksjon som også har en stor scene, som vil by på konserter og underholdning. Musikalsk ansvarlig er den norske komponisten Martin Romberg, som har planlagt konserter og kulturopplevelser i stor bredde. Han jobber også nå med en egen komposisjon som får premiere i Roseslottet. 

Geometrien står veldig sentralt i prosjektet, og Eimund Sand gir sammen med sin bror Roseslottet et løft inn i deres tidligere samarbeidsprosjekter, som blant annet Keplerstjernen. Siden 1999 har den 45 meter høye skulpturen med stjerne skint ved Gardermoen. Roseslottet får fem store lysende skulpturer, rundt 30 meter høye, som nå skal ruve og lyse i formasjonen på toppen ved hovedstaden. 

– Roseslottet er stort, spektakulært, meningsfullt, visjonært og veldig synlig. Jeg tror dette virkelig blir en snakkis og et sted folk vil besøke. Og så er det ekstra artig at mange av dem som skaper dette er fra nedre Glomma-regionen, avslutter Klemsdal.