Ta det ISI

IKON: Iskiosken i Høysand er både en turistattraksjon og nostalgisk ikon og institusjon i Sarpsborg. 

ISI Bar trekker folk langveis fra for en softis eller en bæggis. Har du opplevd den lille perlen i Høysand én gang, er sannsynligheten veldig høy for at du kommer tilbake – så fort som mulig. 

 – ISI Bar har blitt en merkevare. Vi jobber knallhardt for at kundene skal få gode opplevelser, både med smak og atmosfære, sier gründer og innehaver Elisabeth Navestad Mikalsen med et stort smil. 

Fra mars til et godt stykke ut på høsten, er det flust med kunder i den pastellfargede kiosken ved sjøkanten. De fleste kommer kjørende, mange av dem bare for å unne seg en softis i lunsjen og senke skuldrene mens de puster inn sjølufta fra Skjebergkilen. 

Elisabeth oser av energi og effektivitet. Og det sprudlende gode humøret hennes er topping på den vennlige personligheten hennes, akkurat som softisen hun serverer får strøssel i kulinariske varianter. Denne dama har forstått innholdet av ordene service og kundebehandling i praksis. 

 FAMILIEBEDRIFT 

Både ektemannen Frode og sønnen Stian jobber og er engasjert i ISI Bar, men Elisabeth er startmotoren og energiforsyningen. Denne sesongen har hun også hele 22 tilkallingsvakter ansatt for å fylle vaktlista de kommende travle sommerdagene. Da går det virkelig unna, og familien Mikalsen har ikke tid til ferie før nettene blir lange og kulda setter inn. 

 – Jeg tipper at enkelte vil kalle meg en litt streng sjef, men de lærer meg å kjenne som rettferdig. De både forstår og liker at humør og effektivitet må gå hånd i hånd i kiosken. Og så vet jeg at ungdommene som jobber her lærer veldig mye. De vil jo gjerne tilbake, sier hun og skryter at sine ansatte. 

ISI bar holder åpent nær 200 dager i året. Før 2014-sesongen tok Elisabeth og Frode over kiosken i Høysand etter Henning Lange og Augusto Rigo, som hadde servert sarpinger og besøkende softis og andre godsaker i 38 år. En av spesialitetene var bæggis, eller baguett, varmet i smørbrødjernet i den mintgrønne kiosken. Tradisjonsvirksomheten i Høysand er med andre ord inne i sin 45. sesong nå i 2020. Elisabeth og Frode har bygget konseptet videre og økt kundetrafikken og omsetningen markant. Lokalene er grundig pusset opp, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Verken den gjennomført nostalgiske innredningen, pastellpreget, renholdet eller arbeidsrutinene. 

SIDEN 2014: Frode Mikalsen og Elisabeth Navestad Mikalsen driver ISI Bar for 7. sesong. 

NRK-YNDLING 

Elisabeths humør smitter. Få er så sterkt til stede og så personlig med den enkelte kunde, samtidig som det går unna for å holde køen i sjakk. Ja, køene inn til kiosken i Høysand er ofte lange. Populariteten, smaksopplevelsen, stemningen og servicen sørger for at årets korona-versjon av køsystemet fungerer godt. 

Fargen rosa går igjen rundt over alt. Utvendig og innvendig, på arbeidsantrekket, og på den nydelige varianten av softis – en rosa is med smaken av ekte jordbær og en nesten avhengighetsskapende smaksopplevelse. Slik er det også med et kundebesøk hos ISI Bar. Man ønsker seg tilbake igjen. 

Den spesielle kiosken i Høysand og den engasjerte driveren har tiltrukket seg medienes interesse gang på gang. NRK og mange flere har besøkt stedet og laget reportasjer. Da NRK Sommerbåten besøkte Høysand sommeren 2015, var Elisabeth en av drivkreftene som sjarmerte rikskringkasteren tilstrekkelig på forhånd til at de ville ha Sommerbåten til Sarpsborg/Høysand. Og hun kvitterte definitivt med den beste reklamen for hele regionen, i beste sendetid på TV. Aldri har Skjebergkilen vært så full av småbåter. Aldri har det være så mye folk på brygga i Høysand. 

1000 SOFTIS PÅ ÉN DAG 

ISI Bar har ikke bare blitt en merkevare, som innehaveren forteller, men en institusjon og en turistattraksjon for Sarpsborg. Nylig investerte Mikalsen i to nye kraftige softismaskiner fra Diplomis etter å ha slitt ut de forrige. 

 – Rekorden vår er 1000 softis på én dag, i tillegg til milkshake, hamburgere, brus og mye annet. Få andre har produsert så mye softis på så kort tid, så det er ikke rart at vi må ha de beste maskinene, forteller hun mens hun serverer den rosa softis-varianten. 

 Det er mye jobb, og nå har ektemannen Frode sluttet i sin tidligere jobb for å jobbe heltid i familiebedriften.  

ISI Bar er oppgradert år for år, og fremstår som helt strøken og gjennomført. Den lille kiosken er slett ingen knøttliten bedrift lenger. Nå gleder Elisabeth og Frode seg til sesong nummer syv, med hardt arbeid, masse blide kunder og pulserende liv i Høysand. Utviklingen fra kioskens start for 45 år siden er formidabel, samtidig som sjelen og grunnkonseptet er intakt. 

 – Henning Lange og Augusto Rigo, som drev her de første 38 år, har blitt våre venner. Vi har besøkt dem på Ibiza og har god kontakt, forteller hun. 

 ISI Bar har veldig stor gjennomstrømning av varer, som en følge av veldig mange kundebesøk. Det er kanskje noe av forklaringen på hvorfor alt smaker ferskt og ser lekkert ut. Du spiser på en måte smaken av Høysand. 

 – Visjonen min er å få med kommunen og Østfold Kollektivtrafikk på Badebussen, et konsept jeg drømmer om. Jeg ser for meg en foliert buss som tar folk fra byen og ut til Høysand og andre badeplasser. De fleste kjører jo bil når de skal nyte sommeren i Sarpsborg på stranda, avslutter hun med et varmt rosa glimt i øyet.