Teknologisk kulturløft

LYSDESIGN: Lysanlegget håndterer kreativ lysdesign og sterke effekter. 

 Sarpsborg scene er ferdig ombygget og oppgradert. Ny lys- og lydteknikk åpner opp for bedre og mer spektakulære opplevelser i byens kulturhus. 

– Vi har opplevd en rivende utvikling på Sarpsborg scene, siden jeg var første ansatt her i 2014. Vi gleder oss til åpningen av kulturhuset og gleder til å invitere publikum inn. Her er oppgraderingsjobben ferdig og det nye kulturhuset venter på publikum, sier teknisk ansvarlig Jon Karlsen. 

150 MILLIONER 

Sarpsborg scene ble oppgradert fra et gammelt og nedslitt Folkets Hus i forkant av byens 1000-årsjubileum. Jon Karlsen var leder i kulturrådet, og var en av flere som sa tydelig fra til byens politikere at Sarpsborg fortjente et bedre kulturhus. 

Fornyelsen som er gjort det siste året, ble en investering på nær 150 millioner kroner. Eksteriørmessig er mye tilbakeført til det arkitektoniske uttrykket som Folkets hus opprinnelig hadde, samtidig som bygget er modernisert. Innvendig er det større sceneåpning, orkestergrav, nytt lydanlegg og et skikkelig nytt lysanlegg. 

– Vi er så heldige å ha fått ansatt Joakim Johansen i 100 prosent stilling. Han er den reneste lyskunstner, og vil tilføre oss masse kunnskap, forteller Karlsen. 

Allerede i 2014 jobbet Johansen og Karlsen sammen ved en Villekulla-forestilling på Sarpsborg scene, og de kjenner hverandre veldig godt faglig. Karlsen har nå et teknisk lag på fire ansatte pluss seg selv. 

Joakim Johansen

Jon Karlsen

LYS OG MULIGHETER. 

Endringene fra konvensjonelle scenelamper til LED-teknologi, er både miljøvennlig og energisparende. Det gir mange flere muligheter for bruk av lys. Lampene er motoriserte og inneholder alle farger og gobo-funksjoner. Det gjør teknikerne isand til å skape spektakulære og spennende lysdesign, som er med å på å heve konsertopplevelser og forestillinger.  

– Vi har alltid etterstrebet å opprettholde en høy standard, og vet at Sarpsborg scene er en yndet scene i artistbransjen. Med de tekniske forbedringene kan vi nå tilby en enda høyere standard, og vi kan tilrettelegge for større og mer avanserte produksjoner. Orkestergraven kan heises opp på nivå med scenen, slik at vi kan ha ballett og plasskrevende arrangementer.  Målet er å gjøre Sarpsborg scene til hovedscenen i Østfold, smiler Jon Karlsen.