Unni rådmann trer av

10 ÅR SOM SJEF: Unni Skaar har hatt toppsjefjobben i administrasjonen i Sarpsborg kommune de siste ti årene. (Foto: Svein A. Halvorsen) 

Unni Skaar (61) runder snart av rådmannsgjerningen. Etter 13 år i Sarpsborg kommune, hvorav de ti siste som rådmann/kommunedirektør, ønsker hun nå litt mindre ansvar og arbeidsmengde. 

Sarpsborg mister en toppsjef som har hatt stålkontroll på kommuneøkonomien gjennom mange år. Men den populære dama har samtidig sørget for at både kommuneansatte og de fleste sarpinger har blitt stoltere av byen sin. Stødig lederskap for rundt 4.000 mennesker med et smil om munnen, samt lyttende og menneskeinteressert, og ikke minst hardtarbeidende, er noen karakteristikker hun får. 

– Det blir nok rart for meg, etter denne givende jobben. Mest av alt er jeg takknemlig for å kunne se resultatene vi har skapt sammen, og ikke minst at jeg har fått jobbe sammen med så mange flotte mennesker, sier hun. 

TILBAKE ETTER SYKDOM: Unni Skaar kom kjapt tilbake etter kreftsykdom i 2019. Her sammen med ordfører Sindre Martinsen-Evje og Kirsti Skaug, som fungerte som kommunedirektør i Unnis fravær. (Foto: Therese Thorbjørnsen) 

TOPP TRE 

Unni Elisabeth Skaar bodde sine to første leveår på Klavestadhaugen. Verdien av hardt arbeid og godt humør fikk hun med seg hjemmefra. Mor jobbet i Bjørnstad handel, mens far jobbet på Borregaard. I 1960 kjøpte familien Skaar en gård i Varteig som de ville utvikle og leve av. Foreldrene var begge oppvokst på gård i Skiptvet, men måtte først til byen på 1950-tallet for å få jobb. Unni har ekte bondeblod og arbeidsmoral med seg, og forteller om en flott oppvekst i Varteig. 

Når hun nå ser tilbake på yrkeslivet, er det særlig tre ting hun som sjef for Sarpsborg kommune er spesielt stolt av. 

– Vi har klart å bygge en god organisasjonskultur, med gode verdier og godt respektfullt samarbeid. En solid organisasjon som er basert på stor tillit mellom administrasjonen og politikerne, sier hun med et ettertenksomt blikk. 

– Byjubileet i 2016 ble jo også en stor opptur. Økt stolthet av Sarpsborg hos byens innbyggere er nok det sterkeste beviset på at vi lykkes veldig godt med planlegging og gjennomføring. I tillegg løftet vi kulturlivet og fikk ferdig større viktige opprustningsprosjekter og investeringer som Kulås amfi, Sarpsborg scene og mye mer. Det står igjen både monumenter og gode minner i folks hoder etter 1000-årsjubileet, smiler hun. 

Det tredje store hun sitter igjen med fra kommunelivet er at det er bygget opp et godt tjenestetilbud til innbyggerne. Unni Skaar er spesielt stolt av de nye kommunale barnehagene, bedre eldreomsorg og ikke minst Helsehuset. Samtidig er hun tydelig på at det gjenstår noe på fornyelse av skolebyggene. 

– Mange skoler har noen midlertidige løsninger og trenger oppgradering. Vi må huske at vi er en kommune som ikke har de høyeste inntektene, og da blir det dessverre noen vanskelige prioriteringer enkelte ganger. 

FIRE RÅDMANNSJOBBER 

Forholdet til Sarpsborg-distriktet er sterkt og godt forankret, selv om hun var gift og bodde 26 år i Rakkestad. Skolegang i Varteig, på Kruseløkka, St. Olav videregående skole og landbruksfag på Kalnes ga henne tidlig god kjennskap til samfunn, by og bygd. Som varting har hun også tatt med seg utkantsynet inn i en sammenslått kommune som Sarpsborg ble da byen ble slått sammen med Skjeberg, Tune og Varteig. Oppveksten ga også masse praktisk lærdom fra familiegården Bøe i Varteig. Deretter ble det en mer akademisk periode som student med landbruksfag i Ås. Unni Skaar giftet seg med en odelsgutt fra Rakkestad. Der ble det gårdsdrift og de fikk en sønn og en datter. 

Som yrkeskvinne jobbet hun først mange år på landbrukskontoret mens hun bodde i Rakkestad. Den første rådmannsjobben hadde hun fem år i Spydeberg kommune. Deretter fikk hun rådmannsjobb i Askim og så i Ski.. Rådmannen jobbet fem år i hver av de to kommunene i Indre Østfold. Til Sarpsborg kommune kom Unni i 2007. De første tre årene var hun sjef for plan og økonomi, før hun de ti siste årene har hatt rollen som rådmann. Selv mener hun det viktigste i rollen er å meste forholdet mellom politikk og administrasjon.  

– Nå når jeg skal slutte, så kan jeg jo også røpe for sarpingene at jeg var politiker for Senterpartiet frem til 1997. Først i kommunestyretstyret i Rakkestad, og senere som fylkespolitiker. Det var en god skole å være valgt av folket og jobbe med komplekse saker under konstant tidsklemme. 

PILEGRIM: Unni Skaar har gått mye pilegrimsvandring gjennom mange år. (Foto: privat) 

OVERRASKENDE VENDINGER

Unni Skaar har erfart at livet tar sine vendinger. Suksess gir ingen livsgarantier som bonus. På en rutinekontroll i mars 2019 ble det oppdaget kreft i brystet. Unni Skaar ble operert etter en måned og fikk senere cellegift. Behandlingen var så vellykket at hun var tilbake i rådmannsjobben allerede i oktober.

– Livet kan være skjørt, og man er ikke sikker på noe. Det har fått en annen dimensjon nå, og jeg må nok innrømme at jeg ikke hadde valgt pensjon hvis jeg ikke hadde blitt syk. Jeg vil nok jobbe litt videre, men ikke som rådmann, forteller hun.

Leiligheten i Sarpsborg sentrum ble solgt i vår. Planen var at hun skulle bo litt hos samboer i Oslo, og litt på hytta på Resø. I kalenderen lå også en 6–8 uker og 800 kilometer lang pilegrimsvandring i Spania i sommer. Men så kom koronaen og snudde det meste på hodet.

Ny ryggsekk og gode tursko er pakket bort, og nå bor Unni hos datteren på gård i Rakkestad. Og nedtrappingen før Sarpsborgs nye kommunedirektør er på plass i august, ble det ikke noe av. Unni Skaar ble nemlig kriseleder med toppansvar for kommunens koronahåndtering. Nå håper hun pandemien roer seg og at hun kan bevilge seg en lang sommerferie.

HV/SARPSBORG JANITSJARKORPS: Unni Skaar spiller klarinett i Sarpsborg Janitsjarkorps, som i 2016 også var korps for Heimevernet. (Foto: privat) 

VARTEIG: Unni Skaar vokste opp på gården Bøe i Varteig. Her sammen med broren Knut Øyvin.  (Foto: privat) 

LIVET UTENOM JOBBEN 

En aktiv og energisk avtroppende kommunedirektør/rådmann har satt synlige spor etter seg. Gjennom flere år har hun koblet ut hverdagslivets stress ved å gå pilegrimsvandringer i Spania, England, Wales, Italia og Norge. Særlig under byjubileet i 2016 markerte hun tydelig interesse for å fremme pilegrimsvandring generelt i Norge, men også flette inn Sarpsborg bedre i denne tradisjonen. Unni Skaar er ikke opptatt av at hun i fjor fikk direktørtittel, men hun liker å erte byens ordfører med at hun også har tittel som president. Assosiation For The Cultural Route Of St Olav Way, er pilegrimsforeningen for Norden. Toppsjefen i Sarpsborg kommune er nemlig også sjef I denne organisasjonen. 

– Og så spiller jeg klarinett. Det har jeg gjort siden jeg var 11 år. Alle i familien spiller, og slik har det vært siden oppveksten. 

Rakkestad og Sarpsborg har fortsatt gleden av at Unni spiller klarinett i korps og saksofon i storband. Før byjubileet ble hun spurt av daværende jubileumssjef (skribenten her) om å bli med å spille på 17. mai det året Sarpsborg fylte 1000 år. Det synes hun var så givende og gøy at nå er et fast medlem i korpset. 

– Nå blir det mer tid til vandringer, familiesamvær og musikalsk hygge. Jeg har tenkt til å ta spilletimer med en profesjonell og øve mer. 

Og hvis avtroppende rådmann fortsetter med samme bravur som så langt i 61-åringens liv, så kan publikum glede seg til å høre vellyd fra en varmtklingende klarinett og byens blideste musikant. 

 

Vel blåst, Unni.  

Vi gleder oss til fortsettelsen.