100 år med glede bak hver sving i veien

FAMILIEBEDRIFT: Stamsaas-historien går 100 år tilbake i tid. Dagens Stamsaas Fritid styres av Carsten Erichsen (daglig leder til 2020), Camilla Erichsen (daglig leder fra 2020) og Richard Erichsen (administrasjonssjef og styreleder). 

Stamsaas Fritid har sine røtter hele 100 år tilbake i tid. Bobilgleden startet i 2001, men før dette forsynte familiebedriften sarpinger med biler gjennom generasjoner.

– Nå er vi 100 prosent bobilbedrift. Bobilglede fra Stamsaas Fritid i Sarpsborg har blitt et begrep som fører til at vi har kunder fra hele landet, sier daglig leder Camilla Erichsen.

100 PROSENT FAMILIEEID

Som sin far Carsten Erichsen, er Camilla (32) oppvokst i en familiebedrift som innebar et liv i bilbransjen. Carsten ble ung og nyutdannet soussjef i 1983, i et Stamsaas AS med Ford personbiler som hovedsatsing. Camilla jobbet litt i familiebedriften allerede som 12-åring. Fra 1. april 2020 tok hun over jobben som daglig leder etter sin far. Stamsaas Fritid satser nå utelukkende på bobiler, og har markedsledende merker.

– Broren min Richard (27) er administrasjonsleder og styreleder, jeg er daglig leder – men føler meg som daglig assistent for alle, mens Carsten bare er helt sjef, svarer hun og ler når hun får spørsmål om titler på jobben.

Faktum er at Carsten Erichsen skryter av arvingene som nå tar ansvar, og at overtakelsen av lederskapet i familiebedriften har gått strålende. Bedriften som sysselsetter 30 årsverk pluss tilkallingsvikarer leverer 250–300 bobiler i året. Det store antallet biler i omløp medfører veldig mange oppgaver og gjøremål for at kundene skal få det de vil ha. Og sommersesongen er selvsagt veldig mye mer hektisk enn vinteren hos Stamsaas Fritid.

SYV MERKER

Camilla Erichsen forteller at bedriften selger syv ulike merker nye bobiler, og de aller fleste merker som brukte biler. En bobil er et mye mer komplekst produkt enn en personbil.

– Du setter i prinsippet et hus oppå en bil. Det er mye utstyr og veldig mange ting som skal spille sammen. Det gjelder også alle leverandører og underleverandører som involveres i en bobil. Det er selvsagt krevende, men også veldig gøy å drive med dette, smiler hun.

En ny bobil koster fra 800.000 kroner og oppover. Det er en stor investering for de aller fleste, og dermed viktig å ha en god leverandør. Familien Erichsen sier at de leverer bobilglede, altså selve opplevelsen av å eie og bruke en bobil.

BOBILGLEDE: Slagordet bobilglede har blitt godt kjent i Norge. 

ET SPESIELT ÅR

I 2020 stoppet salget fullstendig opp i mars, etter koronautbruddets første bølge. Det ble ikke spesielt mye bedre i april da euro ble vesentlig dyrere og bobilprisene økte. Men med våren kom optimismen og nordmenns trang og lyst til å ferdes rundt i eget land. For Stamsaas Fritid betød det økt omsetning og mange nye kunder.

– Bobilkundene er ofte godt voksne mennesker som kjøper seg et luksusgode. Det var mange førstegangskjøpere i år, og vi måtte finne nye tekniske løsninger med bruk av video for å styrke bruksopplæringen. Det er jo endel å sette seg inn i når man ikke har hatt bobil tidligere, forteller hun.

SERVICE OG KVALITET

I tillegg lanserte bedriften konseptet «eie og leie», som slo bra an. Kunder kjøpte bobil og fikk veiledning og opplæring i utleie av bilen på en profesjonell måte. I tillegg flyttet selskapet Unike Reiser inn i lokalene på Tunejordet, for å satse på utleie av bobiler – som ble et hett marked i år.

– Det viktigste for oss som jobber her, er å gjøre det enklest mulig for kundene våre. Forventningene til kundene er høye, og vi forsøker å innfri. De fortjener den ultimate bobilglede som en opplevelse, sier hun.

Selv om lokalene er på hele 4.000 kvadratmeter inne, pluss masse plass ute, ønsker Camilla Erichsen seg enda mer plass til de nesten 150 bobilene som er til salgs. Hun er alltid mentalt på jobb og brenner for bobilglede. Stamsaas Fritid har mange kundekvelder og aktiviteter. Det at konkurrentene hermer, tar hun som god attest og bekreftelse på at de gjør mye rett. Uansett er service og kvalitet viktigst for den daglige jobben. Det er en rettesnor i familiebedriften.

– Vi skulle hatt en storslått feiring av 100-årsjubileet, men må vente. Vi gleder oss til å feire når samfunnet er klart for det, avslutter de tre samstemt.

JOHAN STAMSAAS: Drev vognmannsforretning i 1914 allerede

CARL WILHELM ERICHSEN: Første generasjon Erichsen kjøpte etter hvert Stamsaas. 

Stamsaas-lokaler i Pellygata. 

CARSTEN ERICHSEN: Andre generasjon Erichsen, drev lenge sammen med broren Lars Erichsen. 

CAMILLA ERICHSEN: Tredje generasjon Erichsen som daglig leder fra våren 2020. 

RICHARD ERICHSEN: Tredje generasjon Erichsen, styreleder og administrasjonssjef. 

Selskapshistorien

 • 1920
  Johan Stamsaas Automobilforretning etableres
 • 1928
  Driften flyttes til Pellygt. 66
 • 1930
  Får agenturet for Ford
 • 1953
  Blir aksjeselskap
 • 1956
  Selskapet selges til C. W. Erichsen 33 prosent, Sverre Lande 33 prosent og Armand Karlsen 33 prosent
 • 1966
  Karosseriverkstedet flyttes til Tunebakken
 • 1967
  Verksted åpner nytt bygg på 1.064 m2 i Vogtsvei 40
 • 1970
  All virksomhet flytter fra sentrum til Tunejordet
 • 1971
  Konsernet A/S Stamsaas med A/S Stamsaas Last og A/S Stamsaas Halden
 • 1972
  Stamsaas Last AS 67 prosent eierandel og Moss Bil 33 prosent
 • 1984
  A/S Stamsaas Last kjøpes ut fra de to eksterne eierne
 • 1988
  AS Stamsaas Halden går konkurs
 • 1990
  Navnskifte til Stamsaas AS
 • 1991
  Stamsaas AS skifter navn til Stamsaas Eiendom AS og Stamsaas Last AS til Stamsaas AS
 • 1996
  Igjen etableres Stamsaas Halden AS
 • 2000
  Stamsaas AS kjøper Saga Auto AS

Ford TT bobil ca. 1920.

Bobilferie er en fleksibel ferieform.

GLEDE: Camilla Erichsen og Jens Kristian Hole på Norgesferie med masse bobilglede. 

 • 2001
  Stamsaas AS kjøper 67 prosent av Moss Bil AS med selskapene FAF AS og Arne Klemsdal Bil- utleie (omdøpes til Stamsaas Bilutleie AS)
 • 2002
  FAF AS slås konkurs og Stamsaas Fredrikstad AS stiftes med 100 prosent eierskap. I konkursen forsvinner også eierandel i Stabburveien Bil, og Skade & Lakk
 • 2003
  Datterselskap etableres: Stamsaas & Brennes Karosseriverksted i Fredrikstad (Omdøpes senere til Ett steg Foran)
 • 2004
  Refinansiering av Moss Bil AS gir også 100 prosent eierskap. Etablering av Østfold Rednings-tjeneste sammen med Martiniussen 33 prosent
 • 2006
  Splitting av konsernet i Stamsaas Eiendom AS (Med nyetablerte Fritid, Vogtsvei 40, Halden og Ø. R. Tjeneste) og Stamsaas Holding AS
 • 2007
  Østfold Redningstjeneste selges ut til Martiniussen og Bilavtale.no AS blir nytt firma (etter Make my Day AS)
 • 2013
  Stamsaas Halden AS skifter navn til CE Auto AS
 • 2015
  CE Auto AS slås konkurs
 • 2017
  Vogtsvei 40 AS skifter navn til Stamsaas Company AS. Stamsaas Holding selger driften av Stamsaas AS (m/Bilutleie)/Stamsaas Moss AS og Stamsaas Fredrikstad AS til Sulland Gruppen
 • 2020
  Tre selskaper tar vare på Stamsaas-arven fra 1920; Stamsaas AS, Stamsaas Fritid AS og Stamsaas Company AS (Bilavtale.no AS skiftet navn til Bobilglede AS)