Ekte spansk med ekte sarpinger

DRØMMESTEDET: Kjersti Onsum og Eivind Karlsen (begge sarpinger) ønsker velkommen til stedet som har endret livet deres radikalt. (Foto: Kristine Grav Hardeberg 

Line Christensen mener hun ikke har opplevd maken til god atmosfære som på La Urraca utenfor Malaga. Nå ser hun virkelig frem til ny Spania-tur. 

– Jeg har besøkt La Urraca flere ganger nå, og nyter minnene i fulle åndedrag mens jeg gleder meg til neste reise. Den sjarmerende plassen drevet av Sarpsborg-paret Kjersti Onsum og Eivind Karlsen er en drøm å være gjest på, sier Line Christensen. 

TRUFFET EN NERVE 

De typiske gjestene på den andalusiske perlen av en historisk plass er vennegjenger, storfamilier, vin- og matklubber, brylluper og jubileum. Den gode attesten Line Christensen gir La Urraca, bekreftes og understrekes av overveldende kommentarer i sosiale medier. Vertskapet har truffet en nerve for skandinaviske gjester som vil oppleve noe autentisk ganske langt fra strandliv og paraplydrinker. Det fleste gruppene tar en langhelg og overnatter i de ni særegent innredede dobbeltrommene. La Urraca tar imot grupper med gjester, og du kan ikke bestille bare ett rom. 

– Jeg elsker stillheten, roen, aktivitetsmulighetene og ikke minst vertskapet med Kjersti og Eivind, smiler hun. 

Vertskapet ønsker at La Urraca skal gi sine gjester en unik og autentisk andalusisk opplevelse. Booking, vertskap, mat og drikke, reiser og opplevelser skal være ekte og enkelt. Og gården skal være et godt sted å være, komfortabelt og behagelig. I tillegg valgfrihet og variasjon tilrettelagt for den enkelte gjests behov. 

GJESTEDRØMMEN: Sarpingen Line Christensen drømmer seg tilbake til La Urraca og de gode opplevelsene hos vertskapet. 

BONDEN: Eivind Karlsen har mange talenter. Her som bonde. 

RESPEKT FOR HISTORIEN 

Man besøker en nyrestaurert herregård med historie mer enn 500 år tilbake. Corotijo La Urraca har respekt for historien og har varierte innslag av gammelt spansk interiør fra den mauriske perioden. En stor patio er naturlig samlingspunkt for utendørs middag for grupper, hvor maten tilberedes noen få meter unna. 

Beliggenheten ved inngangen til andalusiske fjellformasjoner bader i sol hele året. Ved bassengkanten kan man nyte iskald frisk juice fra egendyrkede sitrusfrukter. Maten er i hovedsak produsert på gården eller lokalt i Andalucia, altså helt ureist eller veldig kortreist mat. Alt er økologisk og ferskt. Samarbeid med en vinprodusent i Ronda og sherryhuset Lustau i Jerez sikrer at de edle dråper er smaksbomber i rette omgivelser og tilpasset maten. 

– Vertskapet arrangerer sherrysmaking og vinsmakingskurs i vinrommet, som er en gammel stall. Eivind er både kunnskapsrik, engasjert og en god formidler, noe som bekrefter følelsen av at alt er ekte. Han forteller også om den lokale maten mens han lager den utendørs, forteller Line Christensen. 

VERTSKAPET TRENGTE ENERGI 

Tilbakemeldinger hun fikk fra sin familie og venner som opplevde La Urraca sammen med henne, kommer fra både barn og voksne i alle aldre. Vertskapets omtanke, åpenhet, gode energi, kunnskap og varme er beskrivelser som går igjen. Samtidig minner hun om at det er viktig å planlegge og bestille i god tid. Det vanlige er et opphold fra torsdag til søndag, og mange kombinerer med noen dager før eller etter i Spania. 

– Jeg har blitt helt betatt av La Urraca, fastslår hun. 

Vertskapet Kjersti Onsum og Eivind Karlsen sa opp solide jobber og snudde på livet da de kjøpte gården. Restaureringsprosjektet ble omfattende, og både drift og vedlikehold krever sine timer. 

– Vi er ikke klimaflyktninger, men mer prosjektjunkies som trengte en energiinjeksjon midt i livet, forteller Eivind Karlsen om livet i Spania. 

Sarpsborg-paret er også på jobb de dagene de ikke har gjester. Mye planlegging og logistikk kreves for å levere gode opplevelser til gjestene. Gårdsdrift sliter ut mange par arbeidshansker når det skal graves, pløyes, lukes, plantes, høstes, repareres og fikses. Og vannforsyningen fra reservoaret oppe i fjellet skal ledes og forgrenes til jordens vekster til enhver tid. 

LOKALT OG ØKOLOGISK: Maten produseres av vertskapet, som skaper kulinariske opplevelser. 

SIGNALRETTPaella er både spansk nasjonalrett, og lokal signalrett. 

60-ÅRSLAG: Alf Kristian Bjørkli hadde 60-åslaget sitt på La Urraca, sammen med Line Christensen og en rekke gjester fra Norge. Her tester han forretten med en tørr sherry. 

MANGE AKTIVITETSMULIGHETER 

Bare det å stelle to hester og to hunder krever tilstedeværelse på gården. De to aktive sarpingene i slutten av 50-årene liker selv å være aktive. De deltar selv i aktivitetstilbudet, noe som gjør opplevelsene enda mer ekte. 

– Vi videreutvikler aktivitetene vi kan tilby våre gjester. Mat- og vinopplevelsene med andalusisk gårdsmat og festmåltider med ni retter er kjerneaktivitet. Gjestene blir kjent med det beste av det Andalucia kan tilby av mat og drikke, forteller han. 

Andre aktiviteter gjester er begeistret for er rideturer i områdene rundt gården eller i fjellene. Vertskapet rir selv og har to egne flotte spanske hester. Noen liker sykling i terreng eller på landevei. Dette er tilrettelagt med kart og GPS som kan lånes.  

Fotturene i kulturlandskapet rundt LaUrraca eller fjellene i nærområdet er populære. Det er også Spanias mest besøkte turistattraksjon – Caminito del Rey, som ligger en halvtime unna. 

Kjersti Onsum fremhever også golf, med hele 120 baner å velge mellom i Andalucia. Mange liker veldig godt å bare være på La Urraca og nyte utsikten, stillheten, bassenget og kanskje et glass rosévin. Hun anbefaler også besøk i kjente historiske byer i nærheten. 

– Både Granada, Malaga, Cordoba og Sevilla, er byer med mange historiske severdigheter. Du finner en sterk mat- og vinkultur (tapas kom fra Granada). Vi kjenner til gode hoteller, restauranter og hva som er verdt å få med seg. Alle byene kan oppleves som dagsturer, sier Kjersti. 

POTENSIELLE GJESTER 

Dagens smittesituasjon skaper plunder for reiselivsbransjen og opplevelses- næringene i hele verden. Opplevelser for livet, og et hyggelig sted å besøke ute på bygda i Spania, gir kanskje ikke mer smittefare enn å dra en tur til Varteig. Men man må fortsatt vente, trolig på globale vaksiner, før man kan reise til Spania. La Urraca vil likevel gjerne i dialog med potensielle gjester for å planlegge. 

Mens Kjersti og Eivind venter på at korona-situasjonen skal bedres og at folk igjen kan komme til Spania, vedlikeholder de og videreutvikler La Urraca for å gjøre det enda bedre. De har investert mye tid og penger. 

– Dette er ikke et prosjekt man kaster seg ut i, med tanke på å tjene penger. Vårt mål har hele tiden vært at dette skal gå i økonomisk balanse og holde liv i oss. Denne type prosjekter er mer en livsstilsendring, og et ønske om å prøve noe nytt og ukjent. La Urraca er noe man lever med 24/7. Du skal være glad i mennesker og ikke være redd for lange dager. Vi sjekker aldri timelønnen. Det kan høres ut som en floskel. Men hvis livskvaliteten måles i en krone- skala, skal man ikke drive på med dette, avslutter Kjersti og Eivind.   

Fakta om La Urraca 

  • La Urraca er en gammel spansk herregård med historie fra 1490. 
  • Gård på 140 mål som i dag drives som et lite hotell og med noe økologisk produksjon av frukt og grønnsaker.  
  • Ligger utenfor landsbyen Casarabonela innerst i Guadalhorcedalen. 
  • Kulturlandskap med oliven- og avokadotrær, 400 m.o.h. i fjellkjeden Sierra de las Nieves. 
  • 35 minutters kjøring fra Malaga flyplass. 
  • Ni dobbeltrom med egne bad for gjester. 
  • Huset har totalt 17 rom og 12 bad. 
  • Totalt 1800 m2 bygningsmasse. 
  • Maksimalt 24 gjester. 
  • Mer informasjon på www.urraca.es