En karriere for helse og samfunn

KOMMUNEOVERLEGE: Hilde Skyvulstad forlater rådhuset og noen spennende år som ansvarlig for det meste helserelaterte i Sarpsborg kommune. 

Hilde Skyvulstad lever og ånder for folks helse. Selv om stetoskopet er byttet ut med tastatur, skjerm og møterom, jobber hun fortsatt hardt med mennesker og helse. 

Nå i desember forlater hun hjørnekontoret i Sarpsborg-rådhusets toppetasje, med utsikt over kirkeparken og byen hun lenge har stått til helsetjeneste for. Etter et år hvor pandemien tok det meste av oppmerksomheten, setter hun kursen videre mot hovedstaden og nye oppgaver for fastleger, samfunn og helse. 

SOM ET PRIVILEGIUM 

Et vennlig smil, to lyttende ører, og et røntgenaktig blikk gir følelsen av både oppmerksomhet og tilstedeværelse. Som lege og leder er hun vant med å stille spørsmålene selv. Nå er det Hilde Skyvulstad som skal svare og beskrives. 

– Yrkeskarrieren startet med jobb som fastlege i Sarpsborg fra 1990 til 2007. Det er et privilegium å få følge mennesker tett på over tid. Det har lært meg mye som jeg har nytte av daglig, også i lederjobben. Det at alle har en fast lege gir et godt grunnlag for en god helsetjeneste. Fastlegeordningen er i forandring. Legene har nå mange flere administrative oppgaver i tillegg til kontakten med pasientene. Og det er for få leger som velger å bli fastlege. Derfor blir det spennende å være med å utvikle fastlegeordningen videre og jobbe med Regjeringens handlingsplan for allmennlegetjenesten fremover, sier hun. 

Over nyttår mister Sarpsborg nemlig en kapasitet med den kjempelange tittelen Virksomhetsleder helse/kommuneoverlege i Sarpsborg kommune og Samhandlingssjef for kommunene i Østfold. Arbeidsoppgavene og ansvarsområdene fra 2017 til nå ble mange. Veldig mange etter at verden endte i en krevende pandemisk situasjon fra mars. Nå forlater legen og helseadministratoren rådhuset og lokal jobb i hjembyen, og gir stafettpinnen videre til en annen. Hun forlater en jobb hun trives i, og kolleger hun fullroser, men takket likevel ja til ny jobb i sentrale helse-Norge i Helsedirektoratet. 

– Jeg har jobbet med samhandlingen mellom kommunene og sykehuset, noe vi i Østfold er så gode på at vi brukes som modell for hvordan samarbeidet skal organiseres i resten av landet. Nå skal jeg fortsette med det på et nasjonalt plan, smiler hun. 

MINISTERMØTE: Hilde har jobbet med landets politiske og administrative helsetopper. Her sammen med helseminister Bent Høie og samhandlingssjef på Kalnes, Odd Petter Nilsen. 

FORTSATT SARPING 

Hilde og hennes mann Terje Skyvulstad bor i leilighet på Fritznerbakken. Den skal de beholde, selv om begge nå skal jobbe i Oslo – med overnattinger i hovedstaden. Bonus er det at både barn og barnebarn også er i Oslo. Det blir fint å få mer tid med dem. Hilde og Terje traff hverandre tidlig og har vært sammen helt siden russetiden på St. Olav videregående skole i 1977. 

Oppveksten var på Sandbakken sammen med søsteren Synnøve og foreldrene Kjellaug og Kjell. Mor og far kom flyttende fra Helgeland da mor fikk lærerjobb på Sandbakken og far funksjonærjobb på ligningskontoret. Hildes vitebegjær kom tidlig, og hun var en skoleflink og flittig jente med mange venner, aktiviteter og hobbyer på fritiden.  

Hilde var kjempeklar for tidlig skolestart allerede som 6-åring. Hun vil vise at hun mestret ting, og klarte selv som hun beskriver det. En sosial jente i trygg oppvekst var aktiv og drev med blant annet med orientering, dans og ridning.  

SOLID UTDANNET 

Etter videregående ble hun utdannet kjemiingeniør, den gang ingeniørutdanningen var på Valaskjold. Hun fikk jobb på Travenol i Halden, men var sterkt fascinert av legeyrket. Deretter forbedret hun noen karakterer, kom inn på medisinstudiet og fullførte på Universitetet i Oslo i 1988. Da hadde hun allerede født en sønn.  

Hilde Skyvulstad er spesialist i allmennmedisin, samfunnsmedisin og har en mastergrad i helseledelse. 

Turnustjeneste fikk hun på Sarpsborg sykehus, og deretter i Alta – hvor mannen Terje fikk lærerjobb. I 1990 var hun tilbake i hjembyen som fastlege, og fikk også en datter. Deretter fulgte 17 praktiserende år som lege. Så gikk jobbkarrieren til Aleris i 3 år, deretter 7 år i Helsedirektoratet, før hun ble kommuneoverlege i Sarpsborg i 2017.

SKOLEFLINK: Hilde Skyvulstad startet på skolen som 6-åring, og har lang og tung utdannelse. 

BARNDOM: Hilde sammen med søsteren Synnøve. 

FOLKEHELSE OG SAMFUNNSMEDISIN  

Jobben i Aleris handlet om overvektproblematikk, et stadig økende problem i moderne samfunn. I Helsedirektoratet arbeidet hun flere år med tiltak for å redusere livsstilssykdommer og bedre folkehelsen. At samfunnet skal legge til rette for at folk kan ta gode valg og ha gode liv engasjerer Hilde. 

– Hvor blir vi tjukkere og tjukkere egentlig? 

– Enkelt fortalt spiser vi mer kalorier enn vi forbruker. Vi beveger oss for lite i det daglige. Men det er mange kompliserte mekanismer som regulerer vekten vår. Og noen har lettere for å legge på seg enn andre, Og har man først gått opp i vekt, er det krevende å få til et varig vekttap. Samfunnet kan gjøre det enklere for oss ved for eksempel å gjøre sunnere matvarer billigere og gi dem god hylleplassering i butikkene samtidig som godteri og søtsaker fjernes fra kasseområdet. Folk må dessuten ha mulighet til å være i aktivitet. Bryggepromenaden og aktivitetsparken ved Glengshølen er gode eksempler på hvordan samfunnet legger til rette for en mer aktiv hverdag. 

VIKTIG MOSJON

Oppfordringen er å bevege seg mer og spise mindre, men Skyvulstad mener samtidig at måltidsglede er veldig viktig. Selv er hun veldig glad i å gå turer og bevege seg utendørs. Men også å samles med gode venner rundt et godt måltid. Det er da hun lader batteriene.   

I januar kjøpte familien drømmeferiehuset ved Kyrkosund på Koster i Sverige. Det hvitmalte trehuset fra 1864 skal tilbake til det originale, når hun en gang kan bevege seg over grensen uten smitterisiko. Nå drømmer Hilde om turer langs svabergene til alle årstider. Hun håper at vi kan starte vaksinering til våren og at samfunnet gjenvinner kontrollen. Men det vil ta tid. 

LIVSLEDSAGERESarpingene Hilde og Terje Skyvulstad traff hverandre tidlig og har vært sammen siden russetiden på St. Olav videregående skole i 1977. 

VIL VAKSINERE SEG 

– Jeg kommer til å ta vaksine mot Covid-19 så fort jeg får tilbudet. Jeg stoler på de vaksinene som utvikles, testes og godkjennes. Og som samfunn er vi helt avhengige av at flesteparten vaksinerer seg. Samtidig må vi ta dem som i utgangspunktet er skeptiske på alvor og gi dem den informasjonen de trenger. Alternativet til vaksine kan være mye verre, sier hun med en alvorlig ansiktsmine. 

Og virkelig alvor ble det da hun i februar skjønte at Covid-19 ville komme til å spre seg og skape store samfunnsutfordringer. Det ble satt krisestab i kommunen, og Hildes arbeidsdager ble lengre og mer krevende. Så roet det seg noe i sommer, før alvoret igjen kom inn over oss med full tyngde i høst. 

– Jeg har hatt mye å tenke på, og har også sovet dårligere. Jeg liker å jobbe med ulike problemstillinger og sammenhenger, men dette er krevende. Det er mange som har bidratt og det er flott å se hvordan folk bretter opp ermene. Sammen får vi det til!  

FRISK LUFT: Hilde Skyvulstad bruker naturen mye, og mener folkehelsen behøver utendørsliv. 

ET LIV FOR HELSEN 

Hun er vant til å lede gjennom flere jobber, og har et solid lag med dyktige ansatte med seg på rådhuset. Men snart er denne epoken over, og Hilde vil igjen jobbe i Helsedirektoratet Hun er vant til å lede prosesser. Dette skal hun ta med seg videre i sin nye jobb. Engasjementet for å bedre helsetjenestene er fortsatt stort, og hun har mye kunnskap, erfaring, energi og arbeidskapasitet å bidra med frem til helseministeren skal få en rapport på sitt bord. 

Hilde Skyvulstad ser fremover i tid, og gleder seg til hun igjen kan reise, være mer sosial og treffe andre. Men pandemien har gjort at hun har blitt enda bedre kjent i nærområdet. Kyststien har vært flittig benyttet og i sommer gikk sommerferien til fots fra Rygge til Tønsberg, Og kanskje – om ikke så veldig lenge – kan hun igjen besøke sin barndoms sommersteder på Helgelandskysten. Der farfaren drev landhandleri og fiskemottak og mormoren småbruk med de aller beste jordbærene. Men før det kan oppleves igjen, blir livet kortreist og lokalt.  

Foreløpig gjelder det å forholde seg til regler og anbefalinger for at folk skal bevare helsen. Samfunnshelsen er nemlig et stort engasjement og livsverk for Hilde Skyvulstad.