Revolusjonerende digitalisering

FREMOVERLENT: Mersiha Kenjar (bak) og Cathrine Olavessen føler at de jobber på en attraktiv arbeidsplass som er i front med bruk at ny teknologi for regnskapsbransjen.

Tallene havner på rett plass til rett tid. Vigres er et nasjonalt eksempel på hvordan regnskapsbransjen har beveget seg fra trege permer og papirbilag til lynraske digitale intelligente skyløsninger. 

Samtidig med at digitaliseringen gjør at regnskapskundene får mye raskere og bedre beslutningsgrunnlag enn før, trekker Vigres som arbeidsplass til seg kloke hoder med ambisjoner. 

ATTRAKTIVE ARBEIDSPLASSER 

I de lyse flotte lokalene i et av byens mest populære kontorbygg, K5 (Kalnesveien 5) på Grålum, sitter fem-seks ansatte med god korona-avstand og løser tallflokene til bedriftskundene. De øvrige 25 kollegene i Vigres er enten på hjemmekontor eller på Fredrikstad-kontoret. Hver enkelt ansatt har rigget seg med tre skjermer i bredden på kontoret, og to skjermer på hjemmekontoret. Det gir god oversikt og effektivitet når man jobber med ulike digitale skyløsninger dagen lang. 

– Jeg jobber i en fremoverlent bedrift, langt unna ringpermene som fortsatt preger enkelte regnskapskontorer. Kundene knytter seg på den samme systemløsningen vi har her, og sammen jobber vi effektivt slik at kunden til enhver tid er godt oppdatert i driftsøkonomien, sier Mersiha Kenjar. 

Den autoriserte regnskapsføreren har to år bak seg i Vigres, og er begeistret for at hun får både faglig påfyll og personlig utvikling underveis. Kundene fra mange ulike bransjer kan gjøre endel av jobben selv i det samme systemet. Dataløsningen som benyttes har etter hvert også fått så mye intellekt og innebygd forretningslogikk at man bruker begrepet kunstig intelligens. 

Det at de ansatte hos Vigres i mye større grad blir kundens økonomirådgiver, gjør at arbeidsplassen blir attraktiv for økonomer som er på jobbjakt. I løpet av de siste seks årene har Vigres både doblet antall ansatte og omsetningen. I 2020 går det mot 34 millioner i omsetning på de drøyt 30 ansatte. 

RÅDGIVNING OG ØKONOMISTYRING 

Kollegaen Cathrine Olavessen er autorisert regnskapsfører, i likhet med de fleste hos Vigres. Dette er en offentlig godkjenning og faglig kvalitetsstempel. Hun startet hos Vigres for 11 år siden, da kontorene lå på Surfellingen. 

– Jeg har fått med meg hele reisen fra permer og bilag til dagens arbeidssituasjon som er en helt annen. Den gang handlet mye av jobben å produsere regnskapsbilag. Nå har vi fokus på rådgivning og økonomistyring, forteller hun. 

Nå i 2020 har hun også merket mer behov for likviditetsstyring hos kundene. Noen bransjer går bra, mens andre har redusert virksomhet på grunn av smittesituasjonen. Derfor er også råd om økonomi viktigere en noensinne. 

– Jeg trives godt her i åpent landskap med kolleger rundt meg. Da jeg startet i bransjen, var det cellekontorer og furumøbler. Nå jobber vi i et moderne kontorlandskap på en moderne måte, så arbeidssituasjonen har forandret seg mye, sier Olavessen. 

KOMPETANSEBEDRIFT: Kenneth Abelson (t.v.) og Thor Anders Hansen søker etter flere kompetente kolleger. 

OGSÅ REVISJON 

Cathrine Olavessen jobber også med revisjon, i S5 revisjon AS. Tjenester forøvrig hos Vigres er blant annet årsoppgjør, organisasjonsutvikling, budsjett, fakturering, regnskap rådgivning og lønn. 

Lønn har vokst veldig som fagområde, og Vigres har et eget team av spesialister innen lønn. I 2020 har de ansatte lært veldig mye av å følge med og henge med på alle regelendringene fra myndighetene.  

Støtteordninger og alt som har med lønn å gjøre har blitt endret mange ganger siden i vår. Da er det veldig viktig å ha gode og effektive datasystemer som kan løse nye utfordringer. 

Kenneth Abelson har jobbet ti år hos Vigres, og er både revisor og autorisert regnskapsfører. Han har også mye lidenskap for de ulike dataløsningene som brukes i bedriften.  

24SevenOffice, Tripletex, PowerOffice og ulike systemer fra Visma er viktige arbeidsverktøy både for Vigres og kundene deres. 

– Vi har flest kunder på systemet 24SevenOffice. Det er et avansert skybasert system for bedrifter og regnskap med ulike behov. Denne leverandøren har kommet langt med kunstig intelligens i programløsningen. I praksis betyr det at regnskapsføreren går fra å være tradisjonell bokfører til, å bli controller. Vi godkjenner og eventuelt justerer, sier Abelson. 

GOD ATTEST 

24SevenOffice er en norsk løsningsleverandør som er langt fremme innen denne typen systemer, og som jobber hardt med å bake inn stadig mer kunstig intelligens i datasystemene.  

– Vigres og 24SevenOffice har hatt en fantastisk reise sammen. Fra å være et tradisjonelt regnskapskontor tok de virkelig digitalisering på alvor og gjorde dette til et konkurransefortrinn. Med dyktig og målrettet ledelse, har det vært en glede å arbeide tett sammen med dem.  

Vi bruker ofte Vigres som en referanse på hvordan en regnskapsbedrift byrå skal drives, sier Freddy Kristensen, som både er sarping og en av lederne hos leverandøren. 24SevenOffice har levert økonomisystemløsninger til Vigres siden 2015, og har et strategisk samarbeid med Sarpsborg-bedriften som utmerker seg nasjonalt. Moderne løsninger er knyttet sammen, eller integrert – som det kalles blant fagfolkene. Det handler om å mate inn data i ett system og nyttiggjøre seg av dette i flere ulike systemer og sammenhenger. Et eksempel på dette er markeds- og kunderelasjonssystemer som veves sammen med økonomisystemet. 

RIGGER FOR FREMTIDEN 

Daglig leder Thor Anders Hansen styrer en bedrift som har hatt organisk vekst gjennom mange år. Fortsatt er det behov for flere ansatte, og han frir til kompetente folk som vil være i det teknologiske førersetet for økonomer. Hos Vigres jobber kvinner og menn med bred økonomikompetanse.  

Kunnskapsarbeidsplassen har lenge markert seg i Østfold. Hansen kom inn i selskapet for seks år siden, og stortrives med den rivende utviklingen. 

– Vi økonomer har i veldig mange år vært opptatt av historiske tall. Fremover vil en regnskapsfører fungere mer som en kontroller som ser mer fremover enn i historien, smiler han. 

Samfunnet blir mer og mer komplekst. Myndighetene stiller stadig mer detaljerte krav til bedriftenes tallrapportering. I tillegg er dagens bedriftsledere helt avhengig av å ha ferske tall å styre bedriften etter. Derfor vokser Vigres videre, som en tallknuser og rådgiver for de som ønsker profesjonell hjelp. 

– Vi rigger oss for fremtiden, og tilpasser oss kundens ønsker og behov, avslutter Hansen.  

Før handlet mye av jobben å produsere egnskapsbilag. Nå har vi fokus på rådgivning og økonomistyring.

Cathrine Olavessen

Jeg jobber i en fremoverlent bedrift, langt unna ringpermene.
 

Mersiha Kenjar

Kunstig intelligens vil bli en del av vår arbeidshverdag. 

Kenneth Abelson