Sarpsborg blir sentrum for NM og idrettsmangfold

MESTERKÅRING: Break er en av mange idrettsgrener som skal finne sin Norgesmester i Sarpsborg til sommeren. (Foto: Norges Danseforbund /Shutterstock)

Fra 23. til 27. juni vil det «koke» av spenning og liv under NM-veka i Sarpsborg. NRK stiller med mannskap på 90 og TV-sender kampen om rundt 30 NM-titler. 

Idrettsbyen Sarpsborg er klar for å ta imot NM-veka til sommeren. Byen er kjent for stor idrettsglede og engasjement, med 90 idrettslag med 18.000 medlemmer. Norges Idrettsforbund tildelte Sarpsborg dette store arrangementet på bakgrunn av byens høye arrangørkompetanse og muligheten for et kompakt NM. Og for NRK er dette en av de største sportssatsingene i 2021. 

IDRETTSGRENER OG ARENAER 

Sarpsborg er attraktiv som arrangørby, blant annet fordi det finnes gode arenaer innenfor et kompakt område. Kulåsparken med både amfiet og paviljongen, Tunevannet, Sarpsborghallen, Sarpsborg scene, Rudskogen og flere andre arenaer vil bli flittig brukt av utøvere gjennom spennende idrettsvarianter. 

Lista over idrettsgrener er lang, men fortsatt ikke komplett. Det kan komme endringer frem mot sommeren. Utendørs kan det nevnes aquabike, padling, rugby. skeet, rundbanebåt, X-trialFunctionalFitness, håndbak, squash, sandbryting, tautrekking, golf, roadracingsportflyving, luftballong, fallskjerm-svup som eksempler. Flere idretter som publikum ikke kjenner til, men som garantert er spennende å se på, har sin plass i NM-veka. 

NM-LEDEREGuro Elise Berg er prosjektleder, mens Therese Thorbjørnsen leder styringsgruppa for NM-veka i Sarpsborg. 

NM-GULL: : Det handler om å vinne NM-medaljer for idrettsutøverne. (Foto: Trine Nessler Wichmann) 

Innendørs kan man oppleve fristilbryting, boccia, rullestolrugby, styrkeløft, hiphop, break og mye mer. Det blir justeringer og endringer fremover, og arrangøren vil oppdatere nettsiden www.nm-veka.no fortløpende. 

GOD ARRANGØRKUNNSKAP 

– Vi begynner å få veldig god arrangørkompetanse her i byen. De siste årene har vi gjennomført mange store og små arrangementer med stil. NM-veka er en ypperlig anledning for Sarpsborg å vise seg frem, og det er veldig viktig at vi er et godt vertskap, sier Therese Thorbjørnsen. 

Hun er leder av styringsgruppa for NM-veka i Sarpsborg, og står i spissen for prosjektet sammen med prosjektleder Guro Berg. Men idretten, næringslivet, reiselivet, kommuneadministrasjonen og isarpsborg er også med gjennom vesentlige oppgaver for å lose dette store arrangementet i land til sommeren. Og mange sarpinger vil bli involvert gjennom sine lag og foreninger. 

– Det at NRK kommer med et mannskap på hele 90 personer i juni, er med på å understreke hvor stort dette er. Det kommer masse på TV. NRK-folkene falt pladask for Sarpsborgs mange flotte arenaer. Vi er en TV-vennlig by og NM-veka kommer til å by på mange gode øyeblikk, sier Guro Berg. 

SPENNING: NM-veka gir både fart, spenning, nerver og TV-oppmerksomhet for deltakerne i mange individuelle og lagidretter. (Foto, de tre bildene: Dag Oliver / relaxedsports.com via Norges Idrettsforbund) 

SKJER VELDIG MYE 

Sarpsborg har i slutten av juni arrangert Festuka fra byjubileet i 2016 og de siste årene. Festuka 2021 vil foregå samtidig med NM-veka og skape enda mer liv og røre i Sarpsborg. 

– Ja, det vil skje utrolig mye i byen denne perioden. Vi hadde opprinnelig planlagt en storslått konsert også, men det blir vanskelig slik situasjonen er nå. Det blir nok heller massevis av mindre arrangementer, som kommer i tillegg til idretten. Det er bare å glede seg, og vi vil være godt forberedt som vertskapsby, forteller Guro Berg. 

Bente Kjenstad Jæger, daglig leder for isarpsborg, skal også ha sentrale oppgaver i forberedelser og gjennomføring til sommeren. 

– Vertskapsrollen er utrolig viktig. Det handler mye om informasjonsarbeid, tilrettelegging og at vi sørger for at alle som besøker Sarpsborg får gode opplevelser. Alt fra fordelskort for besøkende, til overnattingsplanlegging og masse annet. Det blir både hyggelige og spennende oppgaver, sier hun. 

Først og fremst handler det om at små og store idretter skal kåre sine Norgesmestere her i Sarpsborg, og at byen skal fylles med idrett, aktiviteter, kultur og opplevelser gjennom en sommeruke i juni. NM-veka 2021 er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Idrettsforbund, NRK, Norsk Tipping og Sarpsborg kommune.  

NRK: Kanskje kommer NRK-profil Ole Rolfsrud, NRK stiller uansett med 90 personer til NM-veka i Sarpsborg. (Foto: Randaberg kommune)